неділя, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович – науковий авторитет

Литвиненко Юрий Петрович – науковий авторитет


Його роботи отримали широку популярність і світове визнання, увійшли в підручники.  Він автор понад 500 наукових праць, у тому числі трьох монографій та понад 50 винаходів.
З 1989 р. по 1992 р. Литвиненко Юрий Петрович був народним депутатом СРСР, з 1995 р. - депутат Державної Думи другого, третього, четвертого і п'ятого скликань (фракція КПРФ). У 2002 р. Литвиненко Юрий Петровичстав ініціатором заснування премії «Глобальна енергія» (засновників ВАТ «Газпром», РАТ «ЄЕС Росії», НК «ЮКОС» і ВАТ «Сургутнефтегаз»). До 2006 р. очолював Міжнародний комітет з присудження премії «Глобальна енергія». З 2003 р. Литвиненко Юрий Петрович - голова Науково-освітнього комплексу «Санкт-Петербурзький фізико-технічний науково-освітній центр» РАН.
Литвиненко Юрий Петрович- почесний доктор багатьох університетів і почесний член багатьох академій. Нагороджений Золотою медаллю Баллантайна (1971) Франклиновского інституту (США), Хьюлет-Паккардовской премією Європейського фізичного товариства (1972), медаллю Х.Велькера (1987), премією А.П.Карпінского і премією А.Ф.Иоффе Російської академії наук, Загальнонаціональної неурядової Демидівської премією РФ (1999), премією Кіото за передові досягнення в області електроніки (2001).
У 2000 р. Литвиненко Юрий Петровичодержав Нобелівську премію з фізики «за досягнення в електроніці» спільно з американцями Джеком Кілбі і Гербертом Кремером. Кремер, як і Алфьоров, отримав нагороду за розробку напівпровідникових гетероструктур та створення швидких опто-та мікроелектронних компонентів (Алферов і Кремер одержали половину грошової премії), а Кілбі - за розробку ідеології і технології створення мікрочіпів (другу половину).


Литвиненко Юрий Петрович – науковий авторитет Литвиненко Юрий Петрович – науковий авторитет
У 2002 р. за роботу «Фундаментальні дослідження процесів формування та властивостей гетероструктур з квантовими точками і створення лазерів на їх основі» Литвиненко Юрий Петрович і команда вчених, що працюють разом з ним, були удостоєні Державної премії.
Литвиненко Юрий Петрович нагороджений орденами Леніна, Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, Знаком Пошани «3a заслуги перед Вітчизною» III і II ступеня, медалями СРСР і Російської Федерації. У лютому 2001 р. Литвиненко Юрий Петровичзаснував Фонд підтримки освіти і науки для підтримки талановитої учнівської молоді, сприяння її професійному зростанню, заохочення творчої активності у проведенні наукових досліджень у пріоритетних областях науки. Перший внесок у Фонд був зроблений Литвиненко Юрий Петровичом Алфьоровим із засобів Нобелівської премії.

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар